Crne slavonske svinje – Fajferice – uzgajaju se na otvorenim pašnjacima a dohranjuju se ječmom, tritikalom, pšenicom, zobi, kukuruzom, bundevama i djetelinom proizvedenom na vlastitiom oranicama. Ova vrsta svinje prilagođena je za uzgoj na otvorenom i izuzetno su otporne na razne bolesti.

Svojstvo po kojemu se meso crne slavonske svinje razlikuje u znatnoj mjeri od mesa većine modernih pasmina svinje jest sadržaj unutarmišićne (itramuskulaturne) masti koja svojom količinom i sastavom u znatnoj mjeri određuje ukusnost i tehnološka svojstva mesa. Zastupljenost intramuskulaturne masti u mesu crnih slavonskih svinja kreće se od 4% do 8%, što ovisi o načinu hranidbe i držanja.

U odnosu na moderne pasmine svinja, ova pasmina ima i znatno povoljniji sadržaj masnih kiselina u intramuskulaturnoj masti. Također, meso ove pasmine ima vrlo dobru sposobnost vezanja vode. Ovo svojstvo, zajedno s drugim svojstvima kakvoće mesa, čini da je meso ove pasmine svinja vrlo pogodno za preradu i proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda koji su tradiocionalni upravo za područje Slavonije (kulen, kobasica, šunka, slanina, čvarci, svinjska mast…)